Erbil Buluşuyla Ameliyat Süresini Yarım Saate İndirdi Dünyanın İlgi Odağı Oldu!
Türk Cerrahi Derneği Başkanı ve İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yeşim Erbil, tıp tarihine geçen bir çalışmaya imza attı.
Tiroid kanseri ameliyatı sonrası metastaz yapan lenf bezlerinin kolay bulunmasını sağlayan “İkincil girişimle metastatik kitlelerin çıkartılması” adını verdiği bir yöntem geliştirdi.
YAYILAN LENF BEZLERİNİ BULUYOR
Tiroid kanseri ameliyatı sonrası takip sürecinde lenf bezlerinin metastaz yapabildiğini belirten Erbil, “Bu tarz boyun cerrahisinde normalde yayılan lenf bezleri kolay bulunmuyor. Defalarca yapılan ameliyat sonrası dokular yapışık oluyor ve sertleşiyor. Lenf bezlerini ararken ses sinirlerine hasar verme ihtimali yüksek oluyor. Bu yöntemde direkt metastazlı lenf bezini bulmayı kolaylaştırıyor” dedi.
TEDAVİYİ AKSATIYOR
Zamanında bulunmayan metastazlı lenf bezinin büyüyüp yemek ya da soluk borusuna baskı yaptığına dikkat çeken Erbil, bu kanser hastalarının radyo aktif iyot tedavisi gördüğünü söyledi.
Erbil, “Metastazlı bir kitle boyunda varken radyoaktif iyot tedavisi etki etmez. Dolayısıyla boynun tamamen boş olması lazım” diye konuştu.
RİSKLER AZALIYOR
Ameliyatta metastazlı bezin tümünü çıkardıklarını belirten Erbil, “Normalde ameliyat 2 saat sürerken, bizim yöntemde yarım saatte tamamlanıyor” ifadelerini kullandı.
TİROİD KANSERİ ARTIYOR
Tiroid kanserindeki artışa dikkat çeken Erbil, “Çernobil’den sonra önemli bir artış görülüyor. Çok fazla tiroid nodülü hastası ve tiroid kanseri hastası var. Türkiye’de her yıl 45 bin tiroid ameliyatı yapılıyor. Bu ameliyatların minimum yüzde 25’i maalesef kanser” dedi.
DÜNYA BU YÖNTEMİ KULLANIYOR
Ameliyatın endokrin cerrahisi, nükleer tıp ve radyolojiyle beraber çalışılarak yapıldığına dikkat çeken Erbil, “Yöntemi yayın haline getirip uluslararası dergilerde yayımlandık. Şu an başta Amerika ve Avrupa ülkeleri olmak üzere dünyada çok yaygın olarak kullanılıyor” dedi.